Zeventig jaar radioactief afvalbeheer in Nederland: het Rathenau Instituut heeft in kaart gebracht hoe Nederland sinds de Tweede Wereldoorlog is omgegaan met radioactief afval. Dit historische onderzoek is een van de projecten die het instituut uitvoert om het kabinet volgend jaar te kunnen adviseren over hoe Nederland het beste kan beslissen over het langdurig beheer van zijn radioactief afval. Dit wordt nu tijdelijk bovengronds opgeslagen in Zeeland, maar zal rond het jaar 2130 een definitieve bergplaats moeten krijgen.
Rikkers Infographics ontwierp voor het rapport Een kwestie van tijd een infographic waarin de omgang met radioactief afval via een tijdlijn in beeld wordt gebracht.
Ook de figuur ‘raamwerk van het multi-level governance-ecosysteem’ is in dit rapport opgenomen. Dit raamwerk heeft het Rathenau Instituut enkele jaren geleden ontwikkeld voor het inzichtelijk maken van de omgang met maatschappelijke en ethische aspecten rond wetenschap en technologie. Het vestigt de aandacht op wat er gebeurt binnen vier domeinen en de interacties daartussen. Die domeinen zijn: politiek en bestuur, wet- en regelgeving, wetenschap en technologie, en maatschappij.
Opdrachtgever: Rathenau Instituut
Auteurs: Eric Berkers, Vincent Lagendijk, Romy Dekker, Dhoya Snijders en Rinie van Est
Verder lezen: Zeventig jaar radioactief afvalbeheer in Nederland