Scenario’s rivierafvoer

9 oktober 2023 presenteerde het KNMI vier nieuwe Nederlandse klimaatprojecties, de KNMI’23 scenario’s, die een vertaling zijn van de wereldwijde klimaatprojecties van het IPCC uit 2021 naar Nederland.
Hierin is ook het laagste internationale uitstootscenario meegenomen. Deze vier KNMI’23 scenario’s geven daarom als het ware de hoekpunten waarbinnen het Nederlandse klimaat in de toekomst waarschijnlijk zal veranderen. Volgens alle KNMI’23 scenario’s zal de temperatuur verder stijgen. Deze stijging zal leiden tot drogere zomers en nattere winters.

Deltares heeft op verzoek van het ministerie van I&W in samenwerking met Rijkswaterstaat-WVL en KNMI een analyse gemaakt van de effecten van de KNMI’23 scenario’s op de afvoerregimes van de Rijn en Maas.
In beide stroomgebieden zal een temperatuurstijging optreden, in de hoge scenario’s in 2150 tot met wel 6 graden gemiddeld. Dit leidt tot een toename in waterverliezen door verdamping en veranderingen in neerslag, en daardoor tot lagere zomerafvoeren. Maar met de stijgende temperatuur zal het sneeuwpak in de Alpen steeds minder dik en minder uitgestrekt worden. Er komt dan meer neerslag in de winter direct tot afvoer wat op jaarbasis tot hogere winterafvoeren van de Rijn leidt. Ook voor de Maas zijn er scenario’s waar in de winter een hogere afvoer wordt verwacht.

Rikkers Infographics heeft in opdracht van Deltares/Rijkwaterstaat infographics van een aantal scenario’s gemaakt, die in zowel rapporten als presentaties gebruikt worden. In de diashow hieronder u een verkorte weergave van deze presentaties. U kunt de diashow op groot formaat bekijken door ze aan te klikken.

Diashow Consequenties KNMI'23 scenario's voor afvoer Rijn en Maas (Deltares en Rijkswaterstaat-WVL)

Opdrachtgever:
Deltares en Rijkswaterstaat-WVL.
Coördinatie: Joost Buitink
Verder lezen:
Publiekssamenvatting: De consequenties van de KNMI’23
scenario’s voor de Rijn en Maas

Rapport: Implications of the KNMI’23 climate scenarios for the discharge of the Rhine and Meuse