Waterbalans

Deltares heeft de waterbalans van Nederland onderzocht. Deze waterbalans laat het verschil zien tussen de vraag en de beschikbaarheid van zoet water.

Klimaatverandering, inclusief zeespiegelstijging, zorgt voor een toename van de watervraag in een droge zomer en de afname van waterbeschikbaarheid uit de grote rivieren. De kans op zoetwatertekorten neemt hierdoor toe. In het Deltares-rapport wordt de vraag beantwoord wat de zoetwaterbalans van laag Nederland is tijdens droogte en hoe deze verandert bij klimaatopwarming en zeespiegelstijging van 1 en 2 meter.

Diavoorstelling Waterbalans van laag Nederland
Aanklikken om filmpje te starten (elke 10 seconden nieuwe figuur)

Uit het onderzoek blijkt dat het watertekort tijdens extreme droogte flink toeneemt als het klimaat verder opwarmt én de zeespiegel verder stijgt én dezelfde eisen worden gesteld aan de waterkwaliteit als nu. In een droge zomermaand kan de watervraag twee keer zo groot zijn als de totale wateraanvoer.

Rikkers Infographics ontwierp enkele grafieken over de waterbalans en een toelichtende kaart uit welke onderdelen deze waterbalans in Nederland bestaat.

Opdrachtgever: Deltares
Auteurs: Marjolein Mens, Janneke Pouwels, Otto Weiler, Joost Delsman en Ymkje Huismans

Verder lezen:
Zoetwaterbalans van laag Nederland in een warmer klimaat